2018

Prvi slovenski satelit

Podjetje Tiskana vezja LUZNAR d.o.o. je dobavitelj tiskanih vezij podjetju Skylabs za projekt izdelave prvega slovenskega satelita, ki bo v bližnji prihodnosti poletel v vesolje.

SkyLabs skupaj z Univerzo v Mariboru, natančneje z Laboratorijem za elektronske in informacijske sisteme, razvijamo prvi slovenski satelit po imenu TRISAT, ki bo izstreljen leta 2019 v nizko zemljino orbito. Za TRISAT satelit smo razvili vse ključne podsisteme satelita, kot so glavni računalnik na krovu, komandno telemetrijski komunikacijski modul in dodatni komunikacijski modul za hiter prenos podatkov na zemeljsko postajo, napajalno-distribucijski modul, miniaturizirana multispektralna kamera v SWIR spektru za opazovanje Zemlje, kakor tudi konstrukcijo celotnega satelita, anten, …. Glavni cilj TRISAT misije je tehnološka demonstracija številnih novih tehnologij za dvig robustnosti sistema pri uporabi COTS komponent, katere že uspešno vpeljujemo v komercialne in znanstvene satelite.

S podjetjem Luznar d.o.o. sodelujemo že vrsto let, kjer nam pomagajo pri izdelavi visoko-kakovostnih tiskanih vezij kakor tudi pri njihovi sestavi. Vesoljske aplikacije veljajo za ene izmed najbolj zahtevnih. Zato vso dobavljeno opremo kvalificiramo pod ekstremnimi pogoji, ki več kot zadostujejo za zahteve ”New Space”. Podsistemi, ki so bili proizvedeni v podjetju Luznar d.o.o., so uspešno prestali vsa kvalifikacijska testiranja. S tem je podjetje Luznar d.o.o. bilo izbrano za zanesljivega dobavitelja končnih podsistemov TRISAT satelita.